Skrivkramp är något som drabbar de flesta någon gång. Det blir totalstopp och det går inte att få ur sig ett vettigt ord. Det kan bero på en mängd saker. Kanske livet själv kommer emellan och ställer krav på oss som vi inte räknat med. Dödsfall, sjukdomar osv.

Känns det igen av någon därute?

 

Här är mina personliga tips att komma tillrätta med detta.

 

Gör något annat en tid

Pressa dig inte med att skriva när det blir stopp. Gör något annat. Gå till gymmet, spring, jogga, gå en skogspromenad, hugg ved, påta i trädgården. Vad som helst som passar dig. Vid fysisk aktivitet stimuleras hjärnan omedvetet och kreativiteten ökar. I mitt fall har de mest briljanta idéerna kommit just under en löprunda. Svettig och varm har jag satt dem på pränt så snart jag kommit innanför dörren för att sedan plocka fram dem vid lämpligt tillfälle. Alla dessa tankar har sedan fått sin plats i min roman.

 

Skriv något annat

Släpp din roman för en tid och skriv om något helt annat. Sätt en timer på 10 minuter och skriv ex.vis om hur du mår, vad som får dig att känna rädsla, din favoritmat. Vilket nonsens som helst men SKRIV PÅ för att hålla igång skrivmuskeln. Glöm allt vad du har lärt dig av språk, gestaltning och perspektiv. Det är bara du själv som skall läsa det. Förhoppningsvis kommer så lusten för ditt skrivprojekt tillbaka.

 

Hitta ny inspiration

Läs böcker av andra författare är att bra sätt att fylla på inspirationsbanken. Är du inne i en period då du även är lästrött kan en riktigt bra film eller tv serie vara ett alternativ. Lyssna på musik eller res till en spännande plats.

Fastna inte i research

Research är viktigt, speciellt när man som jag skriver historiskt, men fastna inte i för mycket letande efter fakta. Skapa storyn först och kom igång med skrivandet. Behövs fakta ta reda på dessa och komplettera i efterhand.

Låt inget störa dig

När skrivkrampen börjar släppa låt inget distrahera dig, stäng av mobilen, sitt på en skön plats där du kan jobba ostört, behåll fokus, låt bli facebook. Det är lätt att vilja fly när skrivkrampen sätter in.

Ta hjälp utifrån

Hjälper inget av detta tveka inte att ta hjälp av en skrivcoach, en skrivkompis eller testläsare. Har själv fått hjälp via Ann Ljungbergs kurser när jag kört fast. Läs mer på www.litterarakonsulter.se.

 

Detta var några av mina personliga erfarenheter. Tipsa mig gärna vad ni gör när ni kört fast med era skrivprojekt.